Υπηρεσίες

Ιατρείο Παιδιατρικής Ρευματολογίας

Η Παιδιατρική Ρευματολογία είναι η εξειδίκευση της Παιδιατρικής με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων τα οποία προσβάλουν κυρίως τις αρθρώσεις, τους μύες, τα αγγεία καθώς και άλλα όργανα. Στo Ιατρείο Παιδιατρικής Ρευματολογίας της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι με ρευματολογικά νοσήματα ως την ηλικία των 18 ετών. Το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στο χώρο των επειγόντων Παιδιατρικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Τα ραντεβού κλείνονται μέσω 1535 (κωδικός Ιατρείου 08493) ή τις ιστοσελίδας www.1535.gr

Ιατρείο Παιδιατρικής Ψωριασικής Αρθρίτιδας και Ψωρίασης

H Νεανική Ψωριασική Αρθρίτιδα είναι μια από τις υποκατηγορίες της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας,. Σε αυτή τα παιδιά έχουν ταυτόχρονα αρθρίτιδα και δερματική νόσο, που ονομάζεται ψωρίαση ή οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης. Τυπικά σημεία της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι οι αλλοιώσεις των νυχιών και η δακτυλίτιδα, δηλαδή η διόγκωση ενός δακτύλου στα χέρια ή τα πόδια. Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ερυθρού εξανθήματος του δέρματος με απολέπιση, με συχνές περιοχές των βλαβών τους αγκώνες και τα γόνατα. Συχνά, η διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να τεθεί χωρίς την ύπαρξη ψωριασικού εξανθήματος στο παιδί, αλλά με την παρουσία ψωρίασης σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Στο Ιατρείο Παιδιατρικής Ψωριασικής Αρθρίτιδας και Ψωρίασης οι ασθενείς εξετάζονται ταυτόχρονα από Παιδορευματολόγο και Δερματολόγο. Στο Ιατρείο εξετάζονται παιδιά με διάγνωσης νεανικής ψωριασικής αρθρίτιδας και λαμβάνουν φροντίδα τόσο για τα συμπτώματα από το μυοσκελετικό όσο και για τα συμπτώματα από το δέρμα.

Επίσης, εξετάζονται παιδιά με ψωρίαση προκειμένου να διερευνηθεί η ταυτόχρονη εκδήλωση αρθρίτιδας.

Το ιατρείο λειτουργεί σε συνεργασία με τη Β’ Δερματολογική Κλινική, ΕΚΠΑ του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» κάθε 2η Δευτέρα κάθε μήνα. Τα ραντεβού κλείνονται μέσω του 1535 (κωδικός ιατρείου 09151) ή μέσω του 1535.gr .

Περιοδικοί Πυρετοί/Αυτοφλεγμονώδη Νοσήματα – Eρευνητικό Eργαστήριο Παιδιατρικής Κλινικής

Για τη διάγνωση αυτοφλεγμονωδών νοσημάτων, το Ερευνητικό Εργαστήριο της Παιδιατρικής Κλινικής πραγματοποιεί γονιδιακό έλεγχο των συνηθέστερων εξ΄αυτών (όπως ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός ή FMF, το σύνδρoμο Hyper-IgD (HIDS), το σύνδρομο TRAPS, το σύνδρομο CAPS. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα διενέργειας Next Generation Sequencing και Whole Exome Sequencing όταν αυτό κριθεί απαραίτητο για τη γονιδιακή επιβεβαίωση νοσημάτων.

Iατρείο Νευροανοσολογίας

Στο Ιατρείο νευρο-ανοσολογίας παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι με ανοσολογικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κύρια εστίαση είναι στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στην εγκεφαλίτιδα που προκαλείται από αντισώματα και τις αδιάγνωστες και σύνθετες νευροφλεγμονώδεις διαταραχές. Επίσης, παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι με ρευματολογικές παθήσεις και εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το ιατρείο λειτουργεί τη 2η Τετάρτη κάθε μήνα στο χώρο της Μονάδας Παιδιατρικής Νευρολογίας. Υπεύθυνοι του Ιατρείου είναι ο Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας κ. Α. Ντινόπουλος και η Παιδίατρος – Παιδονευρολόγος, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ κ. Μ. Γιώργη σε συνεργασία με τον κ. Λ.Φώτη, Παιδορευματολόγο, Επίκουρο Καθηγητή Παιδιατρικής.

Ενδοαρθρικές Εγχύσεις Κορτικοστεροειδών

Οι ενδοαρθρικές εγχύσεις κορτιζόνης είναι μια από τις αρχικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας. Η ακρίβεια των ενδοαρθρικών εγχύσεων αυξάνεται σημαντικά όταν η τοποθέτηση της βελόνης πραγματοποιείται με την καθοδήγηση υπερήχου.  Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η εκπαίδευση στην υπερηχογραφία μυοσκελετικού και τις ενδοαρθρικές εγχύσεις στεροειδών με την καθοδήγηση υπερήχου. Έχοντας εκπαιδευτεί και εφαρμόσει την τεχνική σε εκατοντάδες μικρούς ασθενείς, τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος, είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια της ενδοαρθρικές εγχύσεις κορτιζόνης. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και σε δομές των αρθρώσεων όπως το έλυτρο (περίβλημα) των τενόντων ή οι αρθρικοί θύλακοι. Mε την υπερηχογραφική καθοδήγηση το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ενδοφλέβιες εγχύσεις φαρμάκων

Συχνά η αντιμετώπιση των παιδορευματολογικών νοσημάτων απαιτεί τη χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων όπως για παράδειγμα Infliximab, Rituximab, Ενδοφλέβια γ – σφαιρίνη (IVIG), Tocilizumab κ.α. ή ακόμα και ενδοφλέβιας κορτιζόνης. Στην περίπτωση αυτή η έγχυση του φαρμάκου και η παρακολούθηση του ασθενή θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργαζόμαστε. Η ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκου στη μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών πραγματοποιείται εντός λίγων ωρών και στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να αναχωρήσει για το σπίτι του.

Μετάβαση Εφήβων σε Ρευματολόγους Ενηλίκων

Πολύ συχνά οι ρευματολογικές παθήσεις εκδηλώνονται κατά την πρώιμη εφηβική αλλά και την εφηβική ηλικία. Η εφηβική ηλικία είναι ένα στάδιο της ζωής στο οποίο οι νεαροί ασθενείς θα απευθυνθούν στον παιδορευματολόγο για διάγνωση και θεραπεία. Στη μονάδα Παιδιατρικής Ρευματολογίας της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» παρακολουθούνται έφηβοι ως την ηλικία των 18 ετών.  Σε αυτή τη ηλικία και σε συνεργασία με συναδέλφους Ρευματολόγους ενηλίκων της Δ’ Παθολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ (Διευθυντής Καθηγητής κ. Δ. Μπούμπας) στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» θα εξασφαλίσουμε την ομαλή συνέχεια της Ρευματολογικής φροντίδας των ασθενών μας.